Mässingshornet

Adress

En fredagskväll kan startas sämre än när expert Jonas & den hemliga gästen anländer beväpnade med 1 liter Fiskefjaes. Efter att ha utbytt diverse hälsningsfraser sinsemellan slår kvintetten sig ner i de väl insuttna sofforna på Värnhemsgatan & experterna ser snabbt till att där fylla sina shotsglas samt maskera den hemliga gästen. Rock n roll musiken strömmar ur högtalarna medans minnen diskuteras under konstant intag av öl & Fiskefjaes. Detta resulterar i att panelens promillehalt är ovanligt hög när det är dags att promenera mot vad vi då trodde var kvällens kvarterskrog Snickeboa.


Den hemlige gästen med Karl S i väst.

Väl framme efter en kylig promenad beställs öl in & vi slår oss ner vid ett bord där lokalerna samt menyn spanas igenom. Tyvärr visar det sig att krogens gäster domineras av middagsätande par vilket den milt berusade panelen finner tråkigt. En snabb öl senare sätter vi oss i en taxi på väg mot vår plan B krog, det mytomspunna Mässingshornet ett stenkast ifrån Malmös forna galgbacke på Kirseberg.

Utanför hornet




När vi kommer in i baren möts vi av glada tillrop från "stammisarna" & experterna känner sig direkt som fisken i vattnet. Beställning av föda & dryck görs i baren men eftersom ett liveband spelar i rummet brevid under kvällen är det där vi placerar oss. I väntan på nåt gott klottrar vi ner våra tankar kring de första intrycken avseende "stammisar" samt inredning. Rummet domineras fullständigt av scenen som är utrustad med en kraftfull PA anläggning & dekorerat med ett äkta mässingshorn hängandes på en vägg beklädd med falsktegel. Experterna börjar nu se ett återkommande mönster angående kvarterskrogarnas väggar. Vi noterar även en öppen spis pyntad med glasserade äpplen i keramik & över fönsterna hänger det skabbiga vinröda fleece gardiner. Bandet som spelar för kvällen sitter vid bordet brevid tillsammans med familj & vänner. Samtliga bandmedlemmar har fluffiga frisyrer på gängliga kroppar & experterna uppskattar deras ålder till övre tonåren. Strax innan maten serveras drar bandet igång sina egenkomponerade låtar. Musiken faller inte experterna i smaken därmed inte sagt att dom var dåliga.

Fjuniga ungtuppar



Stämningen höjs vid vårt bord när maten äntligen serveras efter 45 minuter. Den hemlige gästens planka är så pass brännskadad att köttet får en rökig smak som är mycket uppskattad. Till köttet serveras pulvermos vilket är ett minus men rätten som helhet är mycket god. Karl S sätter tänderna i kycklingfilé med potatisgratäng & förutom att kycklingfilén hade en hård yta var rätten till hans fulla belåtenhet. Expert Jonas blir positivt överraskad av maten för första gången sen besöket på Fregatten, då han förtär sin fläskfilé med potiatisgratäng & bearnaisesås. Sgt Skallen får in en texasburgare som var lagom saftig & perfekt saltade pommes.
Efter maten avancerar truppen vidare in till barområdet för att bekanta sig med "stammisarna". Vi får snabbt kontakt med några nyfikna orginal bla en kvinna med dalmasfrisyr vid namn Gunilla som valt att ägna sitt yrkesliv åt att köra buss. Turerna går land & rike runt & även internationellt men dom populäraste turerna går till Ullared dit Gunilla själv helst också kör då hon älskar att shoppa. Kocken kommer även ut & hälsar, det visar sig att han har kockat runt i Milano samt Rom i 15 år. Vi växlar även ett par ord med ägaren som visar runt expert Jonas i baren. Den minimala toaletten som används av både män & kvinnor visar sig tyvärr ha en mindre översvämning.  Mycket mingel & öl senare drar vi nöjda vidare & vår kväll i Malmös nattliv fortsätter på annan plats.


  • Service 2/5
  • Föda 4.5/5
  • Matpriser 3.5/5
  • Dryckespriser 3/5
  • Stammisar 3/5
  • Atmosfär 4/5
  • Jack Vegas maskinerna Går inte att bedömma
  • Toaletter 2/5
  • Helhetsintryck 4/5
Mässingshornet rekommenderas av en enad expertpanel för både ätande & drickande gäster som dessutom vill ha möjligheten att lyssna på liveband. Dessutom inbjuder "stammisarna" till samtal om allt mellan himmel & jord. Scenen utnyttjas även till diverse lekar, framträdanden, poesi & quiz.

Värnhems Pizzeria



Adress

Måste man gå över ån för att hämta vatten? Denna fråga tänker vi besvara i dagens blogg då valet av kvarterskrog denna vecka har fallit på Värnhems pizzeria, som ligger på krypavstånd från våran utgångspunkt på Värnhemsgatan. Valet är taktiskt gjort eftersom Karl S & Expert Jonas följande gryning ska bege sig till Deutschland & fylla på sitt förråd av diverse rusdrycker. Trots detta startar vi våran afton med att förtära återstoden av vårat lager vilket resulterar i att vi är relativt runda under fötterna när det är tid att bege sig. Under tiden panelen klär på sig för att besöka krogen så ringer det dock i Sgt.Skallens jourtelefon & han är med omedelbar verkan tvungen att ta på sig sitt blåställ & rycka ut medan resterande två experter beger sig mot kvällens destination. 


Två menyer & två starköl infinner sig snabbt vid vårt bord som pryds av en inplastad röd vit rutig duk vilket ger oss italienska vibbar. Övrig inredning består av falska tegelstensväggar under ett laserat paneltak med en spotlightsutrustad fläkt.  Griffeltavlor med olika erbjudanden hänger på fanerpanelen & i ett hörn skymtas ett exemplar av den utrotningshotade tjockteven. Vi ögar igenom menyn & upptäcker att utbudet av föda innefattar mer än stenungsbakat bröd med tomatsås & diverse fyllning. Karl S är dock fast besluten att prova en av de italienska delikatesserna & fastnar efter lite velande för gudfadern. Expert Jonas som tröttnat på snabbmat väljer ett stycke kött, närmare bestämt ett stycke ryggbiff med tillbehör.



Ett gott öl.


I väntan på födan så tar vi kontakt med pizzerians för kvällen ända "stammis" som njuter en kall öl framför en av jack vegas maskinerna. "Stammisen" med sitt ursprung i Slovakien var enligt egen utsago en fruktad boxare på det sena 60-talet med bla ett EM-tecken i ädlaste valör. För att understryka sitt påstående ställer han sig i fighterposition slänger iväg en slagserie i slowmotion. Efter att vi blivit införstådda av hans forna storhet berättar han i förtroende att han lyckats lura Jack Vegas maskinernas system genom att gång på gång skriva ut kvitton efter ett par minuters spelande. Detta ska enligt "stammisen" resultera i betydande vinster. När vi inte låter oss övertygas plockar han upp en surt förvärvad släng ur sin slitna plånbok och kör självsäkert in den i maskinen med löfte om att den snart är två. "Stammisen" val av spel är poker & vid varje vinst väljer han att försöka dubbla upp genom att dra ett högre kort än maskinen. Innan han väljer kort skuggboxas han ett par slagserier eftersom detta ger tur. Karl S tycker till om vilket kort han ska välja medans "stammisen" utför sin ritual men han vägrar trotsigt att lyssna vilket resulterar i idel förluster. Slängen är snart ett minne blott vilket ger expert Jonas chansen att för första gången prova på lyckan i dessa statligt ägda kassakor. Eftersom maten kommer in strax därpå så hinner inte expert Jonas spela speciellt länge men lyckas till skillnad från vissa andra tjäna 52 riksdaler på sitt gamblande & bjuder "stammisen" på en kall öl.





Expert Jonas konstaterar direkt att kocken inte tagit fasta på hans önskemål om ett blodigt köttstycke då ryggbiffen saknar allt vad blod heter & mest liknar en hårt friterad kycklingvinge. Besviken sköljer han ner det torra köttet med ett stop öl för att stilla den värsta hungern. Desto muntrare är minerna mittemot. Karl S pizza visar sig uppfylla hans högt ställda förväntningarna med en knäckebrödskrispig botten & generöst med fyllning. För att ytterligare förhöja smakupplevelsen brer Karl S dessutom på generöst av expert Jonas bearnaisesås som lämnats näst intill orörd. Under måltiden passar experterna på att tjuvlyssna på sällskapet vid bordet sidan om där ett gäng salongsberusade ungtuppar uppklädda i billiga finkläder skryter om vem som fått högst fortkörningsböter. Experterna som aldrig själva bidragit till stadskassan på detta sätt skrattar diskret när dom hör summorna som nämns.

Torr jävla ryggbiff.

Efter måltiden tömmer experterna sina kön på den föredömligt städade toaletten innan umgänget med den slovakiske boxaren som fortfarande står & spelar Jack Vegas återupptas. Han fortsätte berätta spännande anekdoter från svunna tider. En öl senare & hundra kronor fattigare men många anekdoter rikare beslutar vi oss för att avsluta vårat besök & tackar boxaren för trevligt sällskap med ett fast handslag samt ytterliggare skuggboxning. 



  • Service 3/5
  • Föda 3/5
  • Matpriser 4/5
  • Dryckespriser 3/5
  • Stammisar 3/5
  • Atmosfär 2/5
  • Jack Vegas maskinerna 2.5/5
  • Toaletter 4/5
  • Helhetsintryck 3/5

Värnhems pizzeria rekomenderas inte om ni är sugna på en blodig ryggbiff. Är det pizza som lockar är det dock ett utmärkt val. Ölet var dessutom prisvärt även om utbudet var väl smalt i experternas tycke. "Stammisar" var få men kvaliteten på dom desto högre.

RSS 2.0