Nobes















Adress

Smaken av pilsner fyller våra torra näbb 18.06. Det är Fredag & även denna gång utgår experterna från Värnhemsgatan där vi diskuterar vilken kvarterskrog som gäller för kvällen. När diskutionen är som hetsigast så ringer det på porten & en av experterna reser sig för att släppa in kvällens hemliga gäst. Han kommer hela kvällen bära en ögonbindel modell Zorro.




Experterna finner i samråd med den hemlige gästen att Karl S val av krog lämpar sig bäst för kvällen. Stämningen är god när vi sätter oss i taxin mot mångkulturella Möllan. Destination för i afton är Square Side krogen. Taxichaffören visar sig till vår stora glädje besitta gedigen kunskap om Malmös kvarterskrogsliv & ger oss en handfull heta tips. Dock varnar han för att det kan gå mycket vilt till på visa av dom strax innan stängning. Vid ankomsten till Square Side tar en överförfriskad kvinnlig "stammis" miste på Expert Jonas & Jesus från Nasaret.


Jonas stämmer in i "stammisens" hyllningskör & förlikar sig med rollen som vår nya frälsare. Den absurda situationen kulminerar i att "stammisen" vrålar Jesus loves you & andra meningar som innehåller hyllningar av Jesus. När vi äntligen lyckas ta oss in ser vi till vårt stora förtret att sittplatserna är för få för att rymma vårt gedigna sällskap. Experterna som innehaver ett enormt stort kontaktnät i kvarterskrogsbranchen känner genast igen bartendern som five:ar våra experter och lovar oss ett bord kommande vecka. Vi tar fasta på ett av taxichaffisens heta tips & beger oss mot Nobes tre stenkast bort.

Väl inne i värmen blir vi genast positivt överaskade då det både finns ett ledigt bord & massor av "stammisar". Beställer in fyra stora starka innan vi slår oss ner vid vårt bord & så smått börjar insupa stämningen. Tidigt märker vi att dom robusta borden av oidentifierat träslag innehavs av olika grupperingar. Själv är vi placerade mellan dom kriminella hårdrockarna iklädda skinnbyxor med tillhörande kedjor till plånbok & coolaste killarna på skolan 1985 som tragiskt nog fastnat i denna roll. I baren hänger två feta män som vi misstänker kör taxi som levebröd & mittemot står en försupen Jackie Chan kopia & tittar förvirrat ner i sitt tomma ölglas.

Taxi chaffisarna syns i bakgrunden

Vi uppmärksammar till vår fasa att minst halva "stammis" kretsen tar sig friheten att gå in & ut ur köket. Vad som sker i köket är dock oklart men vi håller tummarna för att dom inte bidrar med tillredningen av vår föda. Efter alldelse för lång väntan (45min) får vi in våra skrovmål. Expert Jonas serveras fläskfilé från á la carte menyn där pommes/klyftpotatis hybriden var väldigt väldigt hårt friterade. Både hybriden & den utbankade fläskfilén smakade skit, kall bearnaisesås lyckas inte lyfta rätten. Karl S slår till stort med husets två finaste köttsorter i form av Black & white serverat med samma beskedliga hybrid pommes. Även till denna rätt dyker den meningslösa kalla bearnaisesåsen upp i kombination med en lika meningslös rödvinssås. Den enda behållningen på tallriken är den snålt tilltagna ryggbiffen. Desto muntrare är Sgt Skallen när han får in sitt stekta fläsk med löksås & kokt potatis. Den smakar som en dröm! Hemlige gästen tilldelas husets planka, ryggbiff med gasol flamberat pulvermos samt grillad konserverad majs & inlagd gurka. Det enda som föll den hemlige gästen i smaken var köttstycket som var tillrett enligt önskemål.


Stekt fläsk & den  Hemliga gästen

Efter middagen är bara två mätta & en belåten så därför bestämmer vi oss för att inte ge desserten en chans. Dock passar vi på att utnyttja happy houren som utspelar sig mellan 22-23 & beställer in öl till rabatterat pris. Smuttandes på vår happy hour öl har vi tid att titta över inredningen, stuket på kvarterskrogen går i vilda western tema med små inslag av Italien. Inredningen är sliten & finshen lämnar mer att önska tex är varje lampsladd slarvigt skarvad enligt sällskapets elektrikare. Mystiska revor på samtliga barstolar skvallrar om att det kan gå vilt till på Nobes.



Till vårt stora förtret är Jack Vegas maskinerna avstängda. Expert Jonas ställer genast frågan till barflickan varför & får som svar att dom har problem med Sv Spel. På herrtoaletten slarvas det också med elen då en totalt livsfarlig sladd slingrar sig från det plywood täckta taket. Som på många andra kvarterskrogar är bieffekten av öldrickandet sämre precision vid tömmning av task vilket resulterar i fuktiga golv. Expert Jonas har dom kvinnliga läsarna i åtanke då han besöker damernas & inser att standarn även här är låg då bla toalettsitsen ligger löst på stolen.

Betygsättning av Experterna & den hemlige gästen följer:

  • Service 2/5
  • Föda 2/5
  • Matpriser 4/5
  • Dryckespriser 4/5
  • Stammisar 4/5
  • Atmosfär 4/5
  • Jack Vegas maskinerna Kan ej bedömmas
  • Toaletter 1.5/5
  • Helhetsintryck 3/5

Nobes är framförallt lämpligt för den törstiga kvarterskrogsbesökaren då rusdryckerna är förmånligt prissatta för "stammisarnas" plånböcker. För hungriga gäster finns det dock guldkorn att finna i menyn även om dom är få. "Stammisarna" & atmosfären höjer helhetsintrycket på detta i övrigt mediokra hak.


Fregatten. 2011-02-19


Adress


Tempraturen har dragit sig långt under nollpunkten och vinden är bitande kall när vi lämnar den varma trappan på Värnhemsgatan.
Vi har tidigare under kvällen beslutat att vi ska utforska Kvarterskrogarna i Malmö & premiärvalet föll på Ellstorps kvarterskrog. Detta visade sig dock var en riktig nittlott pga total  avsakanad av vårat favoritinslag  "stammisar".
Efter ett snabbt fattat beslut vänder vi på klackarna & styr nu skutan mot Fregatten på Värnhemstorget. Redan utanför spanar vi in den först "stammisen". En halt jätte i tidiga pensionåldern som vi misstänker är Elias L om 30 år. Våran förväntan går inte att ta miste på när vi med beslutsamma steg går upp för entretrappan och forcerar den marinblåa ytterdörren.


Doften av hav infinner sig inte & inte heller krängningarna, men förutom detta känns det som vi är långt ute på dom sju haven. Vi har tur som kommer i rättans tid innan skutan är fullbelägrad & får plats vid ett bord med perfekt utsikt över större delen av krogen. Kvarterskrogens inredning innehåller allt en sjöman kan önska. Fiskenät, åror och en av "stammisarna" mycket uppskattad skeppsratt i mässing är en del av inventarierna. Skeppsratten får snurra många varv i händerna på "stammisarna" under våran vistelse där.



Vi ser snabbt till att få in varsen pivo bryggt av Lobkowicz i Tjeckien & skummar igenom menyn. Man kan inte bli annat än imponerad av deras beskrivningar av maträtterna. Vi bestämmer oss för att inmundiga Pållaren, Husets planka & Alle man på däck.
Under väntan på maten passar vi på att spana efter "stammisar" & andra intressanta inslag i Fregattens besättning. GULD! Mitt emot Sandrik & Jonas sitter en man halvsovandes med ångest utöver det vanliga & dricker ett par pivos. Det kommer senare under kvällen visa sig att han skall träffa sin f.d Fraü & borttappade dotter med hållning som en gam.


Mannen med ångest!                                      Gammahållning                          


Vi får in våran mat relativt fort & är alla positivt överraskade av vad vi skådar. Husets planka uppfyller våra högt ställda krav denna kvarterskrogsklassiker. Alle man på däck består av två fina grillspett med en mix av nöt & svin. Till detta serveras man en het bbq sås, klyftpotatis & en fräcsh grönsallad. Pållaren är två baconlindade ryggfileér med dubbel sås. Alla är nöjda med sina köttstycke och även såser och tillbehören är till våran belåtenhet. 





Efter huvudrätten fyller vi på våra glas med ett Polskt pivo rekommenderat av ägaren själv.
Dessutom beställer vi in friterad camembert, banana split & vaniljgräddglass med varma hallon. Detta visar sig vara ett synerligen lyckat beslut då den friterade dessert osten ifrån Frankrike serverades med hjortronsylt ifrån rikets norra delar & friterad persilja som hade en "krisp"  vi aldrig tidigare upplevt! MUMS! Sgt.Mattues var nöjd med sin banana spilt & expert Jonas var förundrad av kombinationen av varma hallon & kall glass. Dock var den friterade camembert med "krispig" persilja kvällens höjdpunkt sammanfattar experterna.

"Stammisarna" är en härlig mix av lokalt boende runt omkring Värnhem, i baren står dom mest inbitna & dricker pivos. Där hänger halte jätten, mannen med pilotjackan, den ensamma sydamerikanen som även passar på att ladda sin iphone & längre ner i lokalen sitter ett tjeckiskt gäng. Vid det så kallade V.I.P bordet sitter
ett par bastanta män & myser. Här brukar annars den pensionerade Italienaren sitta & underhålla gästerna med pianospelande varje fredag. Dock så hade han opererats tidigare i veckan så han saknades vid vårt besök.

På varje kvarterskrog vi besöker har Expert Jonas beslutat sig för att offra 200kr på Jack Vegas men på Fregatten visar det sig stört omöjligt då båda maskinerna ockuperas taktiskt av "ligor" som mekansikt fyllor statens kassa med likvida medel. Toaletterna visar sig tråkigt nog vara mycket svårprickade eftersom golvet flyter i urin. Dock lyckas vi utan större problem töma tasken utan att bidra till urinpölen under våra fötter. Klotter pryder dessutom väggar och dörrar vilkent drar ner helhetsintrycket lite. Dock kan man kanske inte förvänta sig skinnande rena lyxklosetter på kvarterskrogar med "stammisar".

Stort minus.                                               Stort plus.    

Betygsättning av Experterna följer:

  • Service 5/5
  • Föda 4/5
  • Matpriser 4/5
  • Dryckespriser 2/5
  • Stammisar 3.5/5
  • Atmosfär 4/5
  • Jack Vegas maskinerna Kan ej bedömmas
  • Toaletter 2/5
  • Helhetsintryck 4/5

Fregatten rekommenderas av experterna om god föda vill inmundigas till ett fördelaktigt pris. Drycken kostar dock mer än den smakar. Experterna föredrar ett pris som är bättre anpassad efter "stammisarnas" plånbok.






Lämna gärna synpunkter & förslag på kvarterskrogar ni vill ha recenserade. Eftersom vi har för avsikt att visa kvällar medtaga en hemlig gästrecensent kan personer med intresse för kvarterskrogar & gott sällskap kontakta: [email protected]

RSS 2.0