Fregatten. 2011-02-19


Adress


Tempraturen har dragit sig långt under nollpunkten och vinden är bitande kall när vi lämnar den varma trappan på Värnhemsgatan.
Vi har tidigare under kvällen beslutat att vi ska utforska Kvarterskrogarna i Malmö & premiärvalet föll på Ellstorps kvarterskrog. Detta visade sig dock var en riktig nittlott pga total  avsakanad av vårat favoritinslag  "stammisar".
Efter ett snabbt fattat beslut vänder vi på klackarna & styr nu skutan mot Fregatten på Värnhemstorget. Redan utanför spanar vi in den först "stammisen". En halt jätte i tidiga pensionåldern som vi misstänker är Elias L om 30 år. Våran förväntan går inte att ta miste på när vi med beslutsamma steg går upp för entretrappan och forcerar den marinblåa ytterdörren.


Doften av hav infinner sig inte & inte heller krängningarna, men förutom detta känns det som vi är långt ute på dom sju haven. Vi har tur som kommer i rättans tid innan skutan är fullbelägrad & får plats vid ett bord med perfekt utsikt över större delen av krogen. Kvarterskrogens inredning innehåller allt en sjöman kan önska. Fiskenät, åror och en av "stammisarna" mycket uppskattad skeppsratt i mässing är en del av inventarierna. Skeppsratten får snurra många varv i händerna på "stammisarna" under våran vistelse där.



Vi ser snabbt till att få in varsen pivo bryggt av Lobkowicz i Tjeckien & skummar igenom menyn. Man kan inte bli annat än imponerad av deras beskrivningar av maträtterna. Vi bestämmer oss för att inmundiga Pållaren, Husets planka & Alle man på däck.
Under väntan på maten passar vi på att spana efter "stammisar" & andra intressanta inslag i Fregattens besättning. GULD! Mitt emot Sandrik & Jonas sitter en man halvsovandes med ångest utöver det vanliga & dricker ett par pivos. Det kommer senare under kvällen visa sig att han skall träffa sin f.d Fraü & borttappade dotter med hållning som en gam.


Mannen med ångest!                                      Gammahållning                          


Vi får in våran mat relativt fort & är alla positivt överraskade av vad vi skådar. Husets planka uppfyller våra högt ställda krav denna kvarterskrogsklassiker. Alle man på däck består av två fina grillspett med en mix av nöt & svin. Till detta serveras man en het bbq sås, klyftpotatis & en fräcsh grönsallad. Pållaren är två baconlindade ryggfileér med dubbel sås. Alla är nöjda med sina köttstycke och även såser och tillbehören är till våran belåtenhet. 





Efter huvudrätten fyller vi på våra glas med ett Polskt pivo rekommenderat av ägaren själv.
Dessutom beställer vi in friterad camembert, banana split & vaniljgräddglass med varma hallon. Detta visar sig vara ett synerligen lyckat beslut då den friterade dessert osten ifrån Frankrike serverades med hjortronsylt ifrån rikets norra delar & friterad persilja som hade en "krisp"  vi aldrig tidigare upplevt! MUMS! Sgt.Mattues var nöjd med sin banana spilt & expert Jonas var förundrad av kombinationen av varma hallon & kall glass. Dock var den friterade camembert med "krispig" persilja kvällens höjdpunkt sammanfattar experterna.

"Stammisarna" är en härlig mix av lokalt boende runt omkring Värnhem, i baren står dom mest inbitna & dricker pivos. Där hänger halte jätten, mannen med pilotjackan, den ensamma sydamerikanen som även passar på att ladda sin iphone & längre ner i lokalen sitter ett tjeckiskt gäng. Vid det så kallade V.I.P bordet sitter
ett par bastanta män & myser. Här brukar annars den pensionerade Italienaren sitta & underhålla gästerna med pianospelande varje fredag. Dock så hade han opererats tidigare i veckan så han saknades vid vårt besök.

På varje kvarterskrog vi besöker har Expert Jonas beslutat sig för att offra 200kr på Jack Vegas men på Fregatten visar det sig stört omöjligt då båda maskinerna ockuperas taktiskt av "ligor" som mekansikt fyllor statens kassa med likvida medel. Toaletterna visar sig tråkigt nog vara mycket svårprickade eftersom golvet flyter i urin. Dock lyckas vi utan större problem töma tasken utan att bidra till urinpölen under våra fötter. Klotter pryder dessutom väggar och dörrar vilkent drar ner helhetsintrycket lite. Dock kan man kanske inte förvänta sig skinnande rena lyxklosetter på kvarterskrogar med "stammisar".

Stort minus.                                               Stort plus.    

Betygsättning av Experterna följer:

  • Service 5/5
  • Föda 4/5
  • Matpriser 4/5
  • Dryckespriser 2/5
  • Stammisar 3.5/5
  • Atmosfär 4/5
  • Jack Vegas maskinerna Kan ej bedömmas
  • Toaletter 2/5
  • Helhetsintryck 4/5

Fregatten rekommenderas av experterna om god föda vill inmundigas till ett fördelaktigt pris. Drycken kostar dock mer än den smakar. Experterna föredrar ett pris som är bättre anpassad efter "stammisarnas" plånbok.






Lämna gärna synpunkter & förslag på kvarterskrogar ni vill ha recenserade. Eftersom vi har för avsikt att visa kvällar medtaga en hemlig gästrecensent kan personer med intresse för kvarterskrogar & gott sällskap kontakta: [email protected]

Kommentarer
Postat av: Daniel Ekberg

Underbar ide, kommer följas =)

2011-02-20 @ 17:41:27
Postat av: Sara

ÅÅ så rolig blogg.. Är ni ute och reser får ni skriva om kvarterskrogan där om kring.

2011-02-21 @ 08:40:42
Postat av: Andy le mask

Mycket trevlig blogg Jonas! Måste inflika om att de inte bara är pilsnern som är dyr på fregatten. Drack ett glas bordsvatten till maten sist jag var där, vilket kosta mig 50 riksdaler! Ett pris som var välmotiverat enligt servitrisen men icke enligt mig!

2011-02-21 @ 18:05:03
Postat av: Petra

Du måste ju skriva om mässingshornet.. ;)

2011-02-21 @ 19:30:53
URL: http://misspetra.se
Postat av: Kicki

Vilken fin blogg! Keep up the work!

2011-02-22 @ 08:46:09
URL: http://ckarud.blogg.se/
Postat av: Mystjejen

Oj det här var verkligen något intressant att läsa, fortsättning tack.... =)

2011-02-22 @ 14:09:22
URL: http://mystjejen1.wordpress.com
Postat av: Jonne

kul att ni uppskattar vår blogg! Kommer förmodligen bli en hemsida väldigt snart.

På fredag är det dags för nästa kvarterskrog att få din dom.

Andy le mask, du vet mycket väl att vi inte dricker vatten på kvarterskrogar, dock väldigt dåligt att ta 50 riksdaler för ett glas vatten.

2011-02-23 @ 18:57:12
URL: http://kvarterskrog.blogg.se/
Postat av: Petra

Åå ser fram emot nästa tips på kvarterskrog.

2011-02-25 @ 17:03:50
URL: http://misspetra.se
Postat av: En av Fregattens stammisbloggare

Kul reportage och tack för såväl återbesöket som quizen

2011-04-17 @ 04:56:59
URL: http://http//fregatten.blogg.se
Postat av: Dennis

vill bara påpeka att Ellstorps krog har bytt ägare
dessutom har dem stammisar en av dem är sheriffen.
Ni borde ge stället en ny chans.

2014-01-25 @ 16:36:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0